
Projekt w ramach programu „Erasmus +”
nr projektu 2014-1-TR01-K202-012957
Projekt WHY WHEY ma na celu aktualizację i dostosowanie materiałów
dydaktycznych ze szczególnym naciskiem na nowych, młodych, innowacyjnych
przedsiębiorców w sektorze mleczarskim, a także wymianę doświadczeń i
najlepszych praktyk między państwami Europy i Turcji. Mimo, że serwatka
jako produkt jest naukowo dobrze zdefiniowana, jednak na poziomie
praktycznym jest słabo znana, zwłaszcza na obszarze Europy Wschodniej i
Turcji. Dlatego celem projektu jest opracowanie profesjonalnych
materiałów szkoleniowych dla przedsiębiorców i osób zainteresowanych
oraz upowszechnienie ich w maksymalnym, możliwym zakresie.
Usprawnienie procesów produkcyjnych i zarządzania w sektorze mleczarskim oraz zarządzanie odpadami.”
(Improvement of Production and Management Processes in Dairy-Cheese Sector and Dairy waste Management)